Μυτιληνη-καταληψη διοικησης πανεπιστημιου - ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΒΙΑΣΤΗΣ ΝΤΟΠΙΟΣ Κ ΛΕΥΚΟΣ

ενα απο τα κειμενα που πλαισιωσαν την καταληψη στην διοικηση του πανεπιστημιου αιγαιου για το θεμα του βιασμου φοιτητριας απο των σεκιουριτα των εστιων

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΒΙΑΣΤΗΣ ΝΤΟΠΙΟΣ Κ ΛΕΥΚΟΣ
Στις 19 Ιουνίου κατήγγειλε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία διαμένει στις φοιτητικές εστίες Μυτιλήνης, τον βιασμό της εντός των εστιών από φύλακα της εταιρείας security, η οποία επιμελείται την φύλαξή τους.  Ύστερα απ’ τη γνωστοποίηση της καταγγελίας προβήκαμε σε κάποιες πρώτες κινήσεις αλληλεγγύης. Αρχικά, πρωτοβουλία ατόμων ανάρτησε δύο πανό που αφορούσαν το θέμα στο Παν/μιο Αιγαίου. Αφού συγκροτήθηκε η Συνέλευση Ενάντια στη Κουλτούρα του Βιασμού, τη Παρασκευή 23/6 έγινε παρέμβαση στα δικαστήρια, όπου με συνθήματα, τρικάκια και ένα πανό δόθηκε ως πρώτη απάντηση στον σεκιουριτά-βιαστή ο οποίος περνούσε από ανακριτή. Πραγματοποιήθηκε βραδινή πορεία, το ίδιο βράδυ, στο κέντρο της Μυτιλήνης, γεγονός το οποίο ενόχλησε φανερά μερίδα προσωπικού-θαμώνων γνωστών μαγαζιών της προκυμαίας, οι οποίοι δε, υποστήριζαν τον βιαστή με φράσεις όπως «αθώο είναι το παλικάρι», «έλα που σας πείραξε, για δύο σφηνάκια παίρνετε τσιμπούκια». Ακόμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  αναρτήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο που στοχοποιούσαν συντρόφους-φισσες, καθώς και σχόλια από φίλους του βιαστή και λοιπούς υπανθρώπους που απειλούσαν ευθέως κόσμο που στέκεται αλληλέγγυος στη φοιτήτρια και σε καθέναν-μιά που δέχεται επιθέσεις σεξιστικής βίας.
Επειδή όμως, οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο το βιαστή και τους υποστηρικτές τους, αλλά και την πρυτανική αρχή του παν/μιου Αιγαίου η οποία με με την κατάπτυστη ανακοίνωσή της νίπτει τα χείρας της προκειμένου να μην πληγεί το κύρος του πανεπιστημίου, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη κατάληψη του κτηρίου της διοίκησης του παν/μιου Αιγαίου.

Στόχος μας είναι:
  • Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑ-ΒΙΑΣΤΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

  • ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΒΙΑΣΤΗ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ


  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤHΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

Για μας η κουλτούρα του βιασμού είναι ένα διάχυτο κοινωνικό φαινόμενο που δεν είναι προϊόν μιας φυλής, μιας θρησκείας ή μιας τάξης και εκφράζεται μέσω διαφόρων πρακτικών σεξουαλικής παρενόχλησης προτού φτάσει στην επιτομή της πατριαρχικής επιβολής, αυτή του βιασμού. Το πανεπιστήμιο καθώς και κάθε θεσμοθετημένος κοινωνικός φορέας κυοφορεί την πατριαρχική συνθήκη μέσω της επιβολής του κυρίαρχου λόγου στους υπηκόους του, οι οποίοι την αναπαράγουν στο ευρύτερο κοινωνικό φάσμα.
Η «υποτιθέμενη» άγνοια των διοικητικών προσώπων για τις μεθόδους που επιλέγει η εταιρεία security να “προστατεύσει” τους φοιτητές των εστιών σε συνάρτηση με τον πανοπτικό έλεγχο που επιβάλλεται στις εστίες (χτύπημα κάρτας που δείχνει την παρουσία η μη των φοιτητών/-τριών στα διαμερίσματα, αδειοδότηση για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων όπως κουζίνα, πλυντήριο, αυστηρός έλεγχος φίλων και συγγενών που φιλοξενούν οι φοιτητές, περιστατικά παραβίασης στα διαμερίσματά τους ,πληρωμή ενοικίου για τα δωμάτιά τους κατά την διάρκεια του καλοκαιριού)έγκειται στα πλαίσια μιας νεοφιλελέ πολιτικής η οποία συνθέτει το σκηνικό στο οποίο διαδραματίζονται όλα όσα προαναφέραμε.
Για αυτό και εμείς παραμένουμε πιστοί αρνητές κάθε εξουσιαστικής                                            επιβολής, έμφυλης και μη, σε οποιοδήποτε κοινωνικό πεδίο.

ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ
ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ

                                                                                                       105FM
post image Με αφορμή το βιασμό της φοιτήτριας απο το σεκιουριτά του πανεπιστημίου, αποφασίστηκαν 2 δράσεις απο την πρωτοβουλία «συνέλευση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού»: πρωινή συγκέντρωση έξω απο τα δικαστήρια την ώρα που ο βιαστής θα πέρναγε εισαγγελέα, και βραδινή πορεία στο κέντρο της πόλης ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού.

Στην πρωινή συγκέντρωση αρχικά μαζευτήκαν  50 άτομα  στον εσωτερικό χώρο του δικαστηρίου, κρεμάστηκε πανό στα κάγκελα, και πετάχτηκαν τρικάκια. Αργότερα εμφανίστηκαν μπάτσοι οι οποίοι μας απομάκρυναν απο το χώρο προκειμένου να φέρουν τον βιαστή. Έτσι σταθήκαμε απέναντι κρατώντας το πανό και φωνάζοντας συνθήματα, αφού πρώτα απαιτήσαμε να φύγει φίλος του βιαστή  ο οποίος  μας φώναζε οτι μας αξίζουν οι βιασμοί και τους προκαλούμε. Αφού μας περικύκλωσαν  ΟΠΚΕ και ματ, φέραν τον βιαστή. Η απολόγια του κράτησε 4 ώρες, και καθόλη τη διάρκεια της οι συγγενείς και φίλοι του μας τράβαγαν φωτογραφίες.
Ο βιαστης βγήκε απο το δικαστήριο σε εμφανή χαλαρή διάθεση, μας κοίταγε και μας χαμογέλαγε εριστικά. Η απόοφαση της εισαγγελείας ηταν: ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στο βραδινό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν γύρω στα 150 άτομα. Η πορεία πέρασε απο όλο το κέντρο της Μυτιλήνης, πετάχτηκαν τρικάκια και γράφτηκαν συνθήματα. Την ώρα που η πορεία πέρναγε απο τα κεντρικά καγκουρομάγαζα της μυτιλήνης- προνομιακός τόπος αναπαραγωγής της ματσίλας, συντρόφισσες δέχτηκαν λεκτική επίθεση και όταν μία απο μάς πιάστηκε απο θαμώνες να γράφει σύνθημα σε τοίχο δίπλα απο το μαγαζί, της επιτέθηκαν φραστικά και στη συνέχεια την άρπαξαν και απο το χέρι τραβώντας την. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό απο κόσμο της πορείας κάποια άτομα πήγαν να την απεμπλέξουν. Στην συνέχεια ακολούθησε ένταση οπού οι μισοί μάτσο πελάτες του μαγαζιού-μεταξύ των οποίων και φίλοι του βιαστή- την ώρα που εξαπέλυαν προσβολές  και τραβαγαν βίντεο, λέγαν χαρακτηριστικά τη φράση «το παιδί αθωώθηκε» και οτι «δε βίασε».
Έτσι ενω στην αρχή φαινόταν οτι το πρόβλημα ήταν η «καταστροφή περιουσίας» στο τέλος πέσαν οι μάσκες και αναδείχθηκε οτι το πρόβλημα ήταν η στχοποίηση ενος δικού τους.
Η πορεία συνεχίστηκε, και πέραν του περιστατικού αυτού, μπορούμε να πούμε οτι συνολικα  πήγε καλά, είχε παλμό και θετική ανταπόκριση: γυναίκες στο δρόμο ή απο τα μπαλκόνια έκαναν θετικά υποστηρικτικά  σχόλια.

Και στις δύο παρεμβάσεις τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν:
-H πατριαρχία όλες μας πληγώνει στο δρόμο ή στο σπίτι ποτέ καμία μόνη
-Μπάτσοι t.v δικαστικοί όλοι μαζί καλύπτουν τον βιαστή
-Ούτε ρατσισμός, ούτε σεξισμός, άλλος ένας βιαστής ντόπιος και λευκός
-Δεν φταίει το ποτό, δε φταίει η ενδυμασία, φταίει ο βιαστής και η πατριαρχία
-Βία στη βία της πατριαρχίας, μαχαίρι και κλωτσιές σ’όλους τους βιαστες
-Δυό μέτρα, δυό μέτρα κάτω απο τη γή υπάρχει μια θέση για κάθε βιαστή
-Οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άντρες καθημερινοί
-Ούτε σεξισμός ούτε τρανσφοβία, καιρός πια να τελειώνουμε με τη πατριαρχία
-Στρατή στρατή φυλάξου βιαστή, μια μέρα θα σε θάψουμε κάτω απο τη γή
-Θα βγαίνω θα πίνω και λόγο δε θα δίνω

συνέλευση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού

Η νέα μας διεύθυνση

Η νέα διεύθυνση μας είναι η  https://anthoscollect.wordpress.com/ Ανθός - Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα